Faceți căutări pe acest blog

luni, 23 februarie 2009

Istoria Insulei Mauritius (3)

Pentru Mauritius, influenta civilizatiei Imperiului Britanic a fost benefica. Imi asum aceasta afirmatie desi poate voi fi contrazis de catre cei care au citit mai mult decit mine... Multe despre lucrurile bune facute de englezi le stiu dintr-o discutie intre citiva batrini mauritieni. Ei spuneau ca daca tara lor arata civilizat si ca daca democratia exista, acestea se datoreaza si Marii Britanii.
In 1968 insulei Mauritius i s-a oferit sansa de a deveni independenta iar britanicii au lasat in urma lor un sistem parlamentar si institutii care functioneaza normal si care te fac sa nu-ti dai seama ca te afli, de fapt, intr-un stat african.
Este, de-altfel, ceva care poate frapa cetateanul occidental. Daca ai prejudecati si-ti spui ca vei merge intr-o tara africana subdezvoltata din punctul de vedere al culturii democratice, vei fi socat de felul cum gindesc mauritienii.
Acestia sint destul de bine informati si cunosc amanunte despre politica mondiala. Batrinii mauritienii de care aduceam vorbire mai inainte stiau, de pilda, ca romanii isi executasera dictatorul in 1989 cind cazuse comunismul si mai stiau ca noi vom fi membri ai Uniunii Europene si ca ne vom putea plimba prin Europa atita cit vom vrea fara viza ( discutia avea loc in toamna lui 2006,inainte ca Romania sa intre in UE).
Mauritius a fost stat independent aflat inca sub autoritatea coroanei britanice din 1968 pina in 1992 cind a devenit Republica. Din cite stiu eu, este inca membra a Commenwelth of Nations.

Mai jos, alte poze din Port Louis, capitala pe care n-as putea s-o definesc intr-un singur cuvint. O s-o descoperiti singuri si sint convins ca cine-si va uita aparatul de fotografiat in camera de hotel, va regreta :)
Caudan WaterFront. Retineti numele acestui centru comercial ultramodern pentru ca iubitorii de shopping vor fi extrem de fericiti!

Parcul central din Port Louis.



Miine o sa mergem in Casela, un parc natural splendid!

7 comentarii:

  1. Foarte frumoase fotografiile din ultimele posturi!

    RăspundețiȘtergere
  2. Pozele ce vor intra in urmatoarele postari vor fi si mai frumoase, promit!

    RăspundețiȘtergere
  3. imi plac relatarile tale sunt chiar foarte intersante... desi cam la mama dracu' insula pentru bugetul meu:))))... dar nu e timpul pierdut;))))

    bafta bafta...

    calin radulescu

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu zic sa ne dam o sansa pentru orice proiect :)).
    Ce-ai crede daca ti-as spune ca exista posibilitatea reala de a avea cheltuieli cit intr-un sejur in Bulgaria?
    Diferenta de costuri este data de pretul biletului de avion pentru ca este vorba, totusi, de un zbor de 11 ore.

    RăspundețiȘtergere
  5. Stiu ca m-am informat... majoritatea insulelor din oc. indian, caraibe si pacificul de sud - est sunt destul de ieftine mai putin cateva ceva mai instarite... AVIONUL e problema stiu... chiar nu ne-ai descris drumul;)))
    cum e Bucuresti - Paris - Mauritius???? 11 ore cu legaturi cu tot sau mai stai prin aeroport la Paris...

    RăspundețiȘtergere
  6. Din cite mi-am dat seama ar trebui sa pleci din Bucuresti pe la orele 14-15 si ajungi in Mauritius pe la 7 dimineata, a doua zi pentru ca trebuie sa mai astepti [a aeroportul Charles de Gaulle din Paris citeva ore! Este un zbor destul de dificil insa merita cu prisosinta. Nimic din ce este cu adevarat frumos nu se obtine fara efort! Aviz fumatorilor care vor avea de trecut printr-o experienta "traumatizanta" :))

    RăspundețiȘtergere
  7. Extraordinar deja ma gandesc la o mica vacanta.

    RăspundețiȘtergere

Comenteaza aici